Rejseoplevelser - Agriturismo Valli

Fam. Havshøj boede på Agriturismo Valli:

Solen var ved at gå ned bag de høje marmorbjerge. Aftensolens glød på kirketårnene i den lille fæstningsby oppe på skråningen bag ved huset blev umærkeligt afløst af en diskret og stemningsfuld projektørbelysning.

Min ven og jeg sad i husets gårdhave og nød stilheden. Vi har kendt hinanden siden vi gik på musikkonservatoriet sammen i slutningen af 80’erne. Det er tredje gang vi holder ferie sammen i Villa Valli i Castiglione di Garfagnana. Huset er stort nok til begge vores familier og til at vi både uforstyrret og uforstyrrende kan øve for at holde spilleformen vedlige. Og man kan næppe tænke sig bedre rammer til skalaerne end udsigten over Garfagnana-dalen.

Pludselig blev aftenstilheden brudt af en sagte musik, som lød nøjagtig som om den kom fra en gammel pladespiller – en af de helt gamle med tragt.

Vi gik efter lyden. Op mod byen, ind igennem porten i den omkransende bymur og endte midt på torvet, hvor der sad et stort blæseorkester og spillede. Nu lød det ikke længere som en gammel pladespiller, men flot og klangfuldt. Tragtlyden opstod selvfølgelig, fordi vi på afstand hørte musikken komme op af en slags tragt som bymuren og husene dannede.

Da husets værter Anna og Guiliana næste dag kiggede forbi, for at se om alt var som det skulle være, fortalte vi om vores musikalske oplevelse på torvet og at vi selv var musikere og syntes det var fantastisk stemningsfuldt. Anna blev helt genert. Det viste sig, at hun spillede med i orkestret. Castiglione har simpelthen sit eget orkester, som har til huse midt i byen i en lille charmerende musiksal. Om sommeren rykker de deres ugentlige øveaftener ud på torvet. Castiglione er en meget lille by, og orkestret er en stor del af deres identitet. De fleste børn i byen går til instrumentalundervisning og ser frem til at blive gode nok til at komme med i orkestret.

På afrejsedagen kom Anna og Guiliana for at sige farvel. De havde taget en gave med til os. Nysgerrige pakkede vi gaven op, og fandt et imponerende 2-binds bogværk om hele Lucca-provinsens blæseorkestertradition med fotos og beskrivelser af de over hundrede (!) orkestre i området.

Tankevækkende, rørende, imponerende og inspirerende for to danske musikere og musikundervisere. Den slags oplevelser kan flytte bjerge – helst bare ikke dem vi ser fra Villa Valli. De skal blive hvor de er, så vi kan nyde dem næste gang vi kommer! 

Fam. Hede boede på Agriturismo Valli:

Boligen er helt i top og indfriede fuldt ud vore forventninger. Omgivelserne er pragtfulde og poolen holdes pæn ren og lækker hele tiden af værtsparret.
Desuden formår værtsparret at få en til at føle sig meget velkommen, selvom vi faktisk så meget lidt til dem.
De kom et par gange med en stor tallerken friske figner. De(eller noget personale) var der tidligt om morgenen og ordne poolen og vande blomster m.v.

Garfagnana området er et hyggeligt område uden særlig megen turisme. Vi havde slet ikke lyst til at tage på de store ture og udflugtsmål, men havde mere lyst til at blive i området. Det eneste vi fortrød var at vi ikke havde lejet huset i to uger.

Vi var ikke særlig kulturelle. Vi gik ture i området med vores hunde og tog cyklerne og kørte til de nærmeste restauranter og spiste om aftenen, eller vi spiste hjemme og tog så op i byen(Castiglione) og fik en is og en øl sammen med de lokale. Det var rigtig hyggeligt og stemningsfuldt.

Fam. Grønli fra Norge har nu boet 3 gange på Agriturismo Valli:

Noen er tidligere ute enn andre, og det kan lønne seg når en skal reise til Toscana. Vi har selvsagt sikret oss huset "vårt" til sommeren. Vi leier av et danskt firma som heter Toscana Vacanze og kan absolutt anbefale dem til andre. Prisene er fornuftige og servicen er god. Bildene på nettsiden lyver ikke og Garfagnanga området kan anbefales. Sjekk ut www.toscana-vacanze.dSnart, om ikke mange dagene går turen hit igjen.

Vi har funnet vårt lille paradis nord i Toscana, oppe i fjellene langt vekk fra amerikanske turister og overfylte og dyre restauranter. For meg er dette det ekte Italia, her finner du ikke mange andre turister, tempo er roligere og menneskene har tid og lyst til å prate.

Luften er klarere opp i fjellet og temperaturen en noen grader lavere enn i lavlandet. Nettene er kjølige - noe som gjør at det nesten alltid er grønt og frodig. Maten er kraftigere og mer rustikk, helt etter min smak.

Ferie her er som balsam for sjelen og nå setter vi oss snart på flyet igjen, jeg kan nesten ikke vente!

Ta toget i Italia. Det er en enkel og veldig behagelig måte å forflytte seg på, billig er det også.

Togene går ofte og rutenettet er godt utbygd over hele Italia. Selv har vi brukt mye tog på våre reiser i Italia, både over lengre strekk og som erstatning for bil på dager da både far og mor vil drikke vin til lunsj.

"Vi tar toget til Lucca i dag " sier Cato. Det er deilig å kjøre tog når det er varmt og vi slipper å lete etter parkeringsplass.

På stasjonen i Castelnuovo di Garfagnana er det stille - billettluken er byttet ut med automater som i Norge og de er selvsagt ikke på engelsk, men heldigvis er det lett å forstå og vi får kjøpt billetter. Toget går ofte mellom Lucca og Castelnuovo så det er aldri lang ventetid, dessuten så er stasjonsbaren verdt et besøk - både for å oppleve kaffen og gamlekara som er innom for en liten sterk en og for få med seg og dele med seg av den siste sladderen.

Etter en kjapp kaffe og en is kommer toget, det er nok av plasser og vi installerer oss ved vinduet for å nyte utsikten. Utsikten fra togvinduene er nok en grunn til å velge denne fremkomst måten. Togskinnene slynger seg nedover dalen, langs elven og over spektakulære broer. Barna har sluttet å klage over varmen og følger med på landskapet som farer forbi - små byer og litt større der toget gjør korte stopp for å slippe av og på passasjerer. Etter 1 time kjører vi inn på Lucca Stazion, friske og raske, klare for nye opplevelser i Lucca.

Børnehaven Mælkebøtten boede på Agriturismo Valli:

Hej Toscana-Vacanze

Her lidt til jer fra os der var i Castiglione i midten af maj.

Hvordan kom I i kontakt med Toscana-Vacanze?
Jeg har før været i Valli med familien, så det var meget naturligt at vende tilbage
med arbejdspladsen.

Hvad synes I om hjemmesiden?
Ok, mine medrejsende(der ikke kendte stedet) har også været omkring siden, for
at forberede rejsen.

Hvad synes I om servicen ifm. bestillingen af ferieboligen?
Fin service.

Var I tilfredse med det tilsendte materiale før afrejse?
Det er ok.

Hvad syntes I om den lejede feriebolig?
Det kan anbefales varmt, både som familietur men det er også gode rammer
for en rystesammentur med kollegaerne eller vinklubben. Valli's gård er det
bedste af det hele, fantastisk udsigt.

Hvad synes du om området Garfagnana ved ferieboligen?
Stilhed, ikke mange turister, smukke udsigter og søde folk. Super.

Hvad kan I specielt anbefale i området omkring ferieboligen?
Pizzariaet i Pieve Fosciana, godt og billigt. Broen i dalen ved Castiglione, en
gåtur fra Valli med madkurv og drikkelse, fred, ro og firben.

Tilbage til Agriturismo Valli