Balsamico er en af de mest velkendte og elskede ingredienser i italiensk madlavning. Fra den søde smag til den dybe kompleksitet har balsamico været en fast bestanddel i køkkenet i århundreder. Men, hvad er balsamico egentlig, og hvor kommer det fra? Lad os tage et dybere kig på denne fantastiske væske.
Balsamico er en sød og syrlig eddike, der er fremstillet af druer, der er reduceret ned til en tæt og koncentreret væske. Traditionelt set blev balsamico fremstillet i Modena og Reggio Emilia områderne i Norditalien. Her blev druerne til balsamico opbevaret i træfade i årevis, hvilket resulterede i en dybere smag og kompleksitet. I dag kan balsamico stadig findes i disse områder i sin oprindelige form, men det er også blevet populært i resten af verden.
Tilbage i 1046 fik den tysk-romerske kejser Henrik 3. overrakt en flaske med den særlige eddike, da han var på vej til sin kroning. Herfra stammer den første skriftlige kilde, der nævner den særlige eddike
I dag findes der to hovedtyper af balsamico - den traditionelle og den industrielle. Traditionelle balsamico er lavet af druer og opbevaret i træfade i op til 25 år, hvilket resulterer i en dybere smag og kompleksitet. Industrielle balsamico er lavet af billigere ingredienser som vin og sukker, og er ikke opbevaret i træfade i samme periode, hvilket resulterer i en mindre dyb smag.
Balsamico er ikke kun en smagsforstærker, men også en kulturarv. I Modena og Reggio Emilia områderne har balsamico været en del af deres madkultur i århundreder, og er en del af deres lokale traditioner og rituelle. Balsamico er blevet brugt til at fuldende retter, som salater, pasta, kylling og kød, og er også en populær dressing til grillet frugt og ost.
For at opleve den sande smag af balsamico, er det vigtigt at bruge den rigtige type. Traditionelle balsamico er ofte dyrere end industrielle balsamico, men smagen er bestemt værd at investere i. Når du køber balsamico, skal du sørge for at kigge efter mærkningen "Aceto Balsamico Tradizionale di Modena" eller "Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia", som angiver, at du køber den oprindelige og traditionelle form for balsamico.
Første skridt i fremstillingen af balsamico er at lave en most af druerne. Mosten er et tyktflydende, mørkt væske, der er fyldt med sukker og smag. Derefter tilsættes en bakteriekultur til mosten for at starte den fermenterende proces. Når mosten er blevet til en eddike, fyldes den over i små egetræsfade, hvor den lagres i mange år.
Lagringen i egetræsfade er en vigtig del af balsamico-fremstillingsprocessen. Egetræet giver eddiken en unik smag og aroma, og bidrager også til at bevare eddikens syrlige balance. Fadene er typisk stablede på hinanden, og eddiken flyttes fra det øverste til det nederste fad over tid. Dette sikrer, at eddiken bliver blandet med den rigtige mængde luft og får den rigtige temperatur.
Efter flere års lagring er balsamicoen klar til at blive høstet. Balsamicoen, der er fremstillet i de ældste fade, er den mest værdifulde og har den stærkeste smag. Denne balsamico kaldes "Tradizionale" og er ofte mærket med en guldmærkat for at vise sin ægthed.
Alt i alt er fremstillingen af balsamico en tidskrævende proces, der kræver tålmodighed og kærlighed til traditioner. Men resultatet er en unik og smagfuld eddike, der kan bruges i mange forskellige retter og bidrage til at gøre dem endnu bedre.
Prisen på balsmico varierer utroligt meget. Du kan f.eks. i danske supermarkeder købe en flaske til næsten ingen penge - f.eks. en spray flaske. Og jeg har besøgt en gård lidt uden for Modena, hvor de fremstillede og solgt balsamico. Her solgte de bl.a. små flasker med en meget gammel balsamico til mange tusinde kroner. Som med så meget andet, følges pris og kvalitet ad.
Det er dog heldigvis ikke nødvendigt at betale så mange penge for at kunne nyde den lækre smag, for i dag er der rigtig mange gode producenter af balsamico på markedet - og heldigvis er der mange, der har nogle lidt mere spiselige priser.
Jeg vil dog understrege, at de virkelig betaler sig at undgå de billige flasker som man kam finde i f.eks. danske supermarkeder – nogle endda som spayflasker. De koster ikke ganske vist ikke alverden. Men hvis du først har prøvet en rigtig Balsamico fra Modena, så ved du hvad jeg mener. Vi plejer at købe nogle små flasker stort ser hver gang, vi er i Toscana – og vi betaler gerne kr. 100-150 for en flaske – og tro mig, det er pengene værd. God balsamico smager himmelsk.
Alle der har været i Grækenland har sikker smagt deres specielle hvidvin - Retzina, som efter min mening smager himmelsk, når man sidder på en lille hyggelig græske restaurant en lun sommeraften. Men hvis man så hars købt nogle flasker med hjem, har man måtte erkende, at der ikke er helt det samme "svung" over en flaske Retzina, når man drikker den en kold og mørk vinteraften hjemme igen i Danmark. Den fejl har jeg i hvert fald begået. Men det er der ingen fare for med god Balsamico fra Modena. Jeg garanterer, at den også smager fanstastisk på en salat eller oven på kød i en dansk spisestue en kold januaraften.
Alle de mange producenter står hver især bag et væld af forskellige balsamicovarianter. Hvad der er det bedste valg for dig, afhænger ganske enkelt af personlig smag. Det gælder altså blot om at komme i gang med at afprøve forskellige former for balsamico for at finde frem til den variant, der får netop dine smagsløg til at juble.
Vil du have en sødere balsamico, skal du vælge den mørke af slagsen, imens en lys balsamico er lidt mere syrlig i smagen. Du kan også få fingrene i en tykkere balsamico af typen Crema al Balsamico.
For at være sikker på, at du får fat i ægte balsamico, skal du sørge for at finde en flaske, hvorpå der står Aceto Balsamico di Modena DOP. Og så kan du også regne med, at hvis den er billig - så er det ikke den ægte balsamico!!!
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.
Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”
Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv.