.. så er Italien den helt perfekte feriedestination for dig. Som du sikkert allerede ved, at italienerne nemlig enormt passionerede omkring deres kaffe. Anser du dig selv som lidt af en kaffeconnaisseur, er Italien og Toscana derfor også et rent slaraffenland for dig.
De mange forskellige italienske kaffenavne kan være en smule svære at hitte rede i. For at sikre, at du får lige nøjagtig den kop kaffe, du allerhelst vil have, får du derfor her en guide til Italiens mange udsøgte kaffedrikke.
God fornøjelse
PS
Lige lidt ekstra forbrugeroplysning.
Når man går ind i en bar/cafe på en rasteplads ved motovejen eller i en lufthavn for at drikke en kop kaffe er proceduren følgende:
Hvis der er travlt og der står mange mennesker i kø, så gælder der her, som i alle tilsvarende situationer i Italien: tænk på tegneserien med katten Garfield! Han siger nemlig et sted følgende: "man siger de ydmyge skal arve verden. Men indtil da skal vi andre have feder tider". Oversat til Italiensk køkultur betyder det, at det ikke nytter noget at, du pænt står og venter på, at det bliver din tur, for så er der andre, der overhaler dig. Du skal - uden naturligvis at være grov - sørge for at komme frem i køen, og insistere på at det er din tur. Det kræver måske lidt tilvænning. Men jeg synes det er lidt fascinerende.
På små barer er det lige omvendt mht. betalingen. Her bestiller du din kaffe, der bliver serveret for dig hvorefter du drikker den som oftest stående ved disken - og først når du har drukket kaffen, betaler du.
Kaffens historiere i Italien
Historien om italiensk kaffe går tilbage til det 16. århundrede, hvor det første kaffebryggeri åbnede i Venedig. Siden da har kaffe været en fast bestanddel af italiensk kultur, og i dag er landet kendt for sin ekspertise inden for brygning og tilberedning af kaffe.
Traitionel kaffekande
Trationelt bliver italiensk kaffe brygget på en kande med vand i bunden. De malende kaffebønner ligger i et fulter i midten - og når når kanden sættes ove på komfuret bliver det kogende vand presset op gennem filtret med kaffe op i den øverste beholder. Jeg har selv en sådan kande, som jeg bruger til at lave en gang esperesso, når vi skal forkæle os selv. Det er emget enkelt - og det smager pragtfuldt
Professionelle kaffemaskiner
På en hver italiensk bar og cafe ser man iu dag en orofessionel kaffemaskine. På den laver man alle de forskellige former for kaffe, der er så populær ti Italien (se nedenfor).
Det er nu også blevet meget udbredt (i hvert fald her i Danmark) at have mindre udgaver stående i private køkkener. Personligt foretrækker jeg kaffe, der er enten er lavet på professionnelle maskiner eller på den helte gammeldags facon. Men det er jo en smagssag.
Bestiller du "un caffè", får du en espresso, som er en mindre kop kaffe.
Espressoen er italienernes foretrukne kaffedrik, og der er helt faste regler for, hvordan den skal tilberedes; 25 ml vand sendes igennem 7 gram friskmalet kaffe. Det tager 25 sekunder ved et tryk på 9 bar.
En perfekt espresso har brunt skum på toppen.
Vil du læse mere om, hvilken slags kaffe man drikker efter et måltid mad, så klik her
Caffè Americano er et espressoshot blandt med varmt vand i en større kop. Vil du have en "almindelig" sort kop kaffe, som du kender den hjemmefra, er det denne version, du skal vælge.
Typisk serveres Caffè Americano med det varme vand i en kande ved siden af espressoshottet, så du selv kan vælge, hvor stærk din kaffe skal være
Cappuccino er en kendt og elsket italiensk morgenmadsdrik. Bestiller du den efter middag, kan du godt risikere at blive kigget en smule skævt til.
En cappucinno består af et shot espresso, varm mælk og mælkeskum og serveres i en stor kop.
Cappuccinoen dekoreres ofte med kakaopulver eller mønstre i skummet.
Vil du læse mere om morgenmad i Italien, så klik her
En latte macchiato er en stor kop varm mælk med en smule kaffe i. Det er altså ikke dette, du skal vælge på menukortet, hvis du er meget koffeintrængende, men godt smager den.
Ligesom cappuccinoen dekoreres macchiatoen typisk.
På en varm sommerdag kan du med fordel bestille en caffè shakerato. Det er et espressoshot, der bliver sødet en smule og derefter shakes med en masse is.
Caffè shakeratoen kaldes også for caffé freddo, og er er oplagt for dig, der trænger til kaffe, men som har det lidt for varmt til eksempelvis den klassiske espresso.
Har du brug for noget lidt stærkere end kaffe? Så skal du bestille en caffè corretto, som er et espressoshot med en form for spiritus i. Det kunne eksempelvis være cognac eller grappa.
Navnet henviser til, at espressoen bliver "korrekt" takket være spiritussen.
Der er mange måder at komme til Italien. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.
Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”
Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.