Tomater - en fast del af det italienske køkken
En af de store glæder for mig personligt, når jeg rejser og spiser i Italien og Toscana, er de dejlig og friske råvarer, man har adgang til. Det gælder bl.a. for tomater. Når man får f.eks. en caprese salat og smager de smukke, røde og solmodne tomater i salaten, er det bare helt fantastisk.
Det er da også tydeligt, at lige præcis tomater er en meget vigtig bestanddel af det italienske køkken.
Tomater kommer oprindeligt fra Sydamerika
Men hvordan blev tomaten en så stærk del af den italienske kultur? Den er ikke hjemmehørende i Italien eller Europa for den sags skyld. Tomaten blev først "opdaget" af de spanske erobrere, mens de udforskede og derefter erobrede Amerika. Tomaten opstod sandsynligvis i Andesbjergene i Peru og spredte sig engang i den fjerne fortid til de fleste dele af Syd- og Mellemamerika og til sidst videre op til Mexico. En pudsig detalje er at tomaten blev populær i Europa længe før i Nordamerika. Der blev den i lang tid betragtet som som en giftig plante. Og det er da også sandt, alle dele af planten – blade og stængler - er temmelig giftige, med undtagelse af frugterne, d.v.s. tomaterne.
Tomaterne kom med Columbus og andre opdagelsesrejsende til Europa, men det varede omkring 200 år før de blev acceperet som spiselige. En sandsynlig katalysator for tomaternes stigende popularitet i Europa, især hos de velhavende og eliten, var rygterne om, at det var et elskovsmiddel.
Ordet tomat er afledt af det aztekeriske ord xitomatl, som da det kom til Europa blev forkortet til tomatl. Franskmændene kaldte oprindeligt tomaten, pomme d’amour (kærlighedsæble), før de bare kaldte den la tomate. Måske skiftede de navnet, da elskovsmiddelpåstandene ikke havde nogen virkning. I Italien var det pomi d'oro (gyldent æble), der i dag bliver il pomodoro. Tomater kommer i en lang række farver, herunder gylden gul, men sammen med tomater kom tomatillos også fra Amerika - hvoraf mange også er gule. Tomatplanternes udbredelse i Italiens skete meget hurtigt, da klimaet i støvlelandet passede perfekt for planteerne.
Første gang omtalt i 1548
Den første gang, pomi d'oro nævnes ved navn i Italien, var i 1548 i Toscana. Så langt tilbage som 1692 blev tomater brugt som ingredienser i en kogebog fra Napoli. Det var i vid udstrækning under indflydelse fra Spanien, at man i Italien lærte at stege tomater med aubergine, squash og løg og brugte skålen som krydderi på brød og kød.
Det tog yderligere 200 år for tomaten at blive tomaten blev generelt anerkendt og anvendt i Italien. I slutningen af 1700'erne begyndte Napoli-bønderne at lægge tomater oven på deres flade brød og skabte noget meget tæt på den moderne pizza.
I samme tidsperiode finder man det første registrerede eksempel på tomater brugt i saucer og konserverede krydderier og pastaer. I 1800'erne blev der skrevet en opskrift i Napoli - pasta al pomodoro, den allerførste omtale af tomater sammen med pasta.
Pizza Margherita
I 1889 besøgte, efter at Italien blev en samlet nation, aflagde kongen og dronningen af Italien et besøg i Napoli. Ved den lejlighed fik dronning Margherita et lokalt pizzeria til at lave sig nogle pizzaer. En af disse var med tomatsauce, mozzarella og basilikumblade. Den faldt i dronningens smag, og den blev opkaldt efter hende - Pizza Margherita. Kort tid senere sendte dronningen sin udsending med en taknote til pizzariaet. Taknoten kan stadig i dag ses hos Pizzeria Brandi, der stadig drives af den samme familie. Pizza - med tomatsauce - skulle blive mere populær end nogensinde efter dronningens kongelige anbefaling.
Tomater i dåse
I midten af 1800'erne begyndte konservesindustrien at udvikle og forbedre sig – og det fik afgørende betydningen for salget af tomater, da de nu blev muligt at pakke og sende tomaterne over store afstande.
Da italienerne i stort antal emigrerede til Amerika i slutningen af 1800-tallet, ønskede de at have produkter, der mindede dem om hjemmet ... dåsetomater opfyldte det behov sammen med olivenolie og anden specialimport. Det resulterede i et boom i antallet af både producenter af tomater som handelsfirmaer, der eksporterede til Amerika og Europa.
Resten er historie…!
Der er mange måder at komme til provinsen Firenze når man skal på ferie i Toscana, Italien. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:
Transport og trafik
Fly til Firenze
Læs om lufthavnen i Firenze
Fly til Pisa
Læs om lufthavnen i Pisa
Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom Billeje i Italien
Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via linket nedenfor kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.
Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”
Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.
Her på hjemmesiden kan du derfor se mange forskellige typer af ferieboliger i Toscana, Italien, såom