Byerne et interessante stop på en kør selv ferie til Italien hvor I bor i en af de dejlige ferieboliger i Toscana
Toscana er berømt over hele verden for sine vine. Fra den Sangiovese-baserede Chianti Classico og Vino Nobile produceret i Montepulciano til de mere dristige Super Toscanere
I denne artikel tager jeg dig med på en rejse gennem regionens bedste vine med en abefalinger til de bedste vinbyer i Toscana.
Mange områder i Toscana har været dedikeret til produktion af vin i århundreder. Vinbønderne i dag står derfor på skuldrene af tidligere generationer og har bygget videre på deres traditioner og håndværk. Det er en verden af gamle kældre, moderne vingårde, perfekt dyrkede vinmarker og byer, hvor kulturen er gennemsyret af vin.
Enhver vinelsker bør starte sin udforskning af Toscana fra det berømte Chianti Classico-område. Denne historiske vinregion - hvis grænser blev trukket af Storhertugen af Toscana, Cosimo III de 'Medici, kan prale af den perfekte kombination af jordbund, højde og klima, der gør vine herfra værdsatte over hele verden. Med den stolte Gallo Nero (sort hane) som mærke er de rubin- og fløjlsagtige Chianti Classico-vine fremstillet med mindst 80% Sangiovese-druer.
Geografisk udgør Chianti Classico-området over 70.000 hektar vinmarker og inkluderer hele Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti og Radda in Chianti - og dele af området omkring Barberino Tavarnelle, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, og San Casciano Val di Pesa.
Det meste af Chianti-byernes liv drejer sig om vinproduktion med masser af vinbutikker, gamle vingårde og moderne virksomheder, der tilbyder vinsmagningsmuligheder. I Greve finder du Museo del Vino, og hvert forår er afholdes der i Radda in Chianti en af Toscanas populære vinfestivaler "Radda nel bicchiere".
En relativt ny spiller på banen med vin i Toscana er den lille landsby Bolgheri. I dette område hars vinproducenterne siden 1970'erne eksperimenteret med forskellige druetyper - såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah – og vendt ryggen til den traditionelle Sangiovese, der er kernen i alle de andre toscanske vine.
Resultatet er et interessant udvalg af røde og hvide vine, kendt som Super Tuscanere, hvis smag og egenskaber varierer meget. Nogle er meget rost af vinkritikere som Sassicaia og Ornellaia, og deres berømmelse matches af de meget høje priser.
Vernaccia di San Gimignano er den mest værdsatte hvidvin i Toscana. Og området omkring den naturskønne middelalderby San Gimignano er fødestedet for den eneste DOCG-hvidvin i regionen.
Lavet med Vernaccia-druer, der først blev nævnt i det 13. århundrede, er disse vine kendt for deres gyldenfarvet farve, blomsterbuket og tør, sprød smag, der gør den til den perfekte aperitivo.
Et lidt underkendt vinområdet er området rundt om Lucca. Og det er egentligt en skam, da der laves nogle fremragende vine her. Specielt hvidvinene fra byen Montecarlo, der ligger lidt øst for Lucca, er virkelig anbefalesesværdig.
I Maremma-området i provinsen Grosseto i det sydlige Toscana er de i løbet af de sidste årtier opstået et nyt vineventyr. Her kan man som vinelsker få sigx nogle gode overraskelser, og gør gode fund blandt mindre kendte, men ikke mindre interessante vine. Disse vine er (endnu) ikke så kendte, men de fortjener bestemt opmærksomhed.
Du kan besøge vinmarkerne og vingårde omkring den charmerende Pitigliano - og smage den lækre DOC hvidvin Bianco di Pitigliano - og også Sovana, Capalbio og Monteregio di Massa Marittima, hvor der produceres en række hvide og røde DOC-vine.
Du kan også gå efter den rubinrøde Morellino di Scansano, den røde DOCG, der tiltrækker stor ros, produceret med Sangiovese-druer dyrket på kyst bakkerne omkring Scansano, Manciano, Magliano og Grosseto.
Jeg er altid klar til at hjælpe med at svare på spørgsmål og give dig vejledning, så du får den bedste ferie.